Начало arrow Често задавани въпроси arrow Каква е разликата между психолог и психиатър?

Каква е разликата между психолог и психиатър

Психолог е експерт по човешко поведение и подпомага хората в намиране пътища за по-ефективно функциониране в основни и ежедневни житейски ситуации и стресогенни фактори. Психологът се занимава с психологическа просвета, психопрофилактика, психохигиена, морално-емоционална поддръжка на изпаднали в криза лица.   

 

Клиничнен психолог е тесен специалист, обучен в областта на клиничната психология – в по-широк смисъл медицинската психология. Клиничният психолог работи с физически и психично болни хора. Той умее да диагностицира на базата на утвърдени в практиката му тестове.  

 

Психиатър е специалист с медицинско образование, работещ в областта на психиатрията – наука, занимаваща се с изследване, диагностициране и лекуване на сериозни психически разстройства (като шизофренията например) и болестните отклонения от нормалното функциониране на човешкия мозък.Психиатърът включва в лечението медикаменти а понякога и в зависимост от индивидуалните особености на пациента може да проведе комбинирана терапия – медикаментозна и психотерапия.